Investigarea trecutului candidaţilor la scaunul patriarhal de o instituţie condusă de un reformat îi irită pe liderii ortodocşi . CNSAS va verifica dosarele tuturor celor 52 de membri ai Investigarea trecutului candidaţilor la scaunul patriarhal de o instituţie condusă de un reformat îi irită pe liderii ortodocşi .
CNSAS va verifica dosarele tuturor celor 52 de membri ai Sinodului BOR, ca răspuns la apropiatele alegeri pentru noul Patriarh şi la acuzaţiile de tergiversare în acest domeniu venite din zona societăţii civile.
CNSAS a demarat de ceva vreme o serie întreagă de investigaţii în privinţa unor înalţi prelaţi, printre care se numără mitropolitul Moldovei, Daniel, şi cel al Olteniei, Teofan. Oficial, BOR a promovat ideea că nu se opune demarării acestor investigaţii. Pe canale neoficiale, potrivit unor surse din cadrul CNSAS, reprezentanţii Bisericii nu sunt deloc încântaţi de perspectiva verificării propriilor prelaţi ortodocşi de către o instituţie condusă de un reformat, Ladislau Csendes.
Potrivit legii, prelaţii sunt verificaţi doar la cerere după ocuparea funcţiei respective, nu din oficiu, ca în cazul altor demnitari. Membrii Colegiului au decis ieri să facă o excepţie de la regulă, dat fiind apropiatele alegeri pentru noul Patriarh şi controversele iscate de presupusul trecut securist al unor potenţiali candidaţi la acest scaun.
CNSAS a fost însă criticat de preşedintele Forumului Civic Românesc (FCR), Adrian Iuraşcu, pentru performanţa verificării, într-un an de zile, a unui singur prelat din 26 de lideri BOR ceruţi spre investigare. "În ritmul ăsta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din listă", a apreciat Iuraşcu. El a făcut apel către membrii Sinodului, care se ştiu atinşi de păcatul colaborării cu Securitatea, să nu candideze pentru funcţia de Patriarh, pentru a feri Biserica de perspectiva conducerii