www.cnlazar.ro
Executivul a decis asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a sumei de 35.000 euro suma ce reprezinta de participare a Romaniei in acest program de evaluare internationala a elevilor.
"Prin aprobarea acestui act normativ si participarea la evaluarea de tip PISA, Ministerul Educatiei are posibilitatea de a face analize comparative in domeniul educatiei, prin raportare la rezultatele celorlalte state participante", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Educatiei.
"De asemenea, Hotararea de Guvern are impact asupra imbunatatirii procesului de invatamant generand cresterea calitatii activitatilor realizate de cadrele didactice in materie de proiectare curriculara, evaluare de proces, evaluare manuale scolare si a procesului predare-invatare-evaluare", mai spune documentul.
PISA este o evaluare comparativa, standardizata international, initiata de tarile membre OECD in 1999, cu scopul de a masura achizitia competentelor de baza ale elevilor flati la finalul invatamantului obligatoriu, in domeniile citire/lectura, matematica si stiinte. Romania participa la acest program, incepand cu anul 2000.
Evaluarea, care se face la un interval de trei ani i-a situat, pana acum, pe elevi romani in partea de jos a clasamentului. Ultima evaluare s-a facut in 2006 iar rezultatele ei, si pozitia ocupata in top de tara noastra va fi facuta publica la sfarsitul lunii decembrie, in acest an.
Raportul Ministerului Educatiei si Cercetarii asupra starii sistemului national de invatamant pe 2005-2006 dezvaluie niste rezultate nu tocmai de lauda: „Romania se situeaza pe locul 34 din 43 de tari participante, sub media OECD, cu scorul global pe domeniile evaluate de 432“. La citire si matematica, elevii romani sunt pe locul 34, iar la stiinte sunt pe pozitia