Recolta slabă de grâu din acest an şi evaziunea fiscală de proporţii din panificaţie au lansat războiul pâinii. Îngrijorat să nu scape inflaţia de sub control şi de noi scăderi în sondaje, Guvernul a început să facă presiuni asupra producătorilor agricoli şi a celor din panificaţie pentru ca preţul pâinii să nu crească foarte mult. Producţia de grâu din acest an este cu aproape 2,3 milioane tone mai mică decât cea de anul trecut. La un preţ mediu de 200 de euro
Recolta slabă de grâu din acest an şi evaziunea fiscală de proporţii din panificaţie au lansat războiul pâinii. Îngrijorat să nu scape inflaţia de sub control şi de noi scăderi în sondaje, Guvernul a început să facă presiuni asupra producătorilor agricoli şi a celor din panificaţie pentru ca preţul pâinii să nu crească foarte mult.
Producţia de grâu din acest an este cu aproape 2,3 milioane tone mai mică decât cea de anul trecut. La un preţ mediu de 200 de euro pe tonă, paguba la nivel naţional ajunge la 460 milioane de euro. Aproape 0,4% din PIB-ul prognozat pentru 2007.
Această situaţie a determinat o creştere importantă a preţului grâului şi reprezintă un pretext pentru unii comercianţi să mărească preţurile din panificaţie. Lucru care nu este tocmai pe placul Guvernului, pentru că acesta se teme să nu scape inflaţia de sub control. O realitate mai puţin cunoscută este faptul că în coşul de consum al populaţiei, calculat de Institutul Naţional de Statistică, pâinea şi produsele de morărit şi panificaţie au o pondere de 8,64%. Dacă preţul pâinii ar creşte cu aproape 40% până la sfârşitul anului, aşa cum declară unii comercianţi, impactul asupra ţintei inflaţiei va fi nimicitor.
Acest lucru i-a amintit Executivului că în industria de panificaţie există un nivel foarte ridicat de evaziune fiscală şi