Ion Caramitru a revenit, aseara, la Sibiu, cu spectacolul de opera pe care l-a gindit special pentru Capitala Culturala Europeana: „Tragedia lui Carmen". Acest spectacol s-a bucurat de un imens succes la primele trei reprezentatii, din luna iulie. Caramitru a ales special curtea interioara a Muzeului de Istorie, un loc renumit pentru acustica sa naturala, unica.
„Sibiul nu are un spatiu adecvat operei, pentru ca a aflat tirziu ca va fi Capitala Culturala a Europei. Celelalte orase care au fost capitale culturale stiau cu zece ani inainte acest lucru si au avut timp sa construiasca mai multe teatre si sali de opera. In Sibiu gasesti insa un spatiu cum rar intilnesti in lume: curtea interioara a Muzeului de Istorie.
Acest loc are o acustica naturala rar intilnita", a declarat, intr-o conferinta de presa, Ion Caramitru.
Ploaia nu este o tragedie
Daca ploua, astazi si miine, de la orele 22.00, spectacolul de opera se va muta, din curtea Muzeului de Istorie, pe scena Teatrului National „Radu Stanca".
In „Tragedia lui Carmen" joaca 25 de actori, fiind o adaptare moderna dupa celebra opera a lui Georges Bizet, regia fiind semnata de Ion Caramitru. Adaptarea spectacolului este semnata de Peter Brook si Marius Constant, iar coregrafia apartine Mariei Miu. Spectacolul de la Sibiu dureaza o ora si jumatate, fata de patru ore cit are opera.
Acesta a reprezentat si sansa de a debuta ca figuranti pentru opt copii sibieni dintr-un centru de plasament de la Agirbiciu. Spectacolul este o varianta ce pastreaza ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolele vor avea loc in limba franceza, dar momentele de proza vor fi in limba romana. O varianta cu „Tragedia lui Carmen" a fost montata de Ion Caramitru si in Irlanda, la Belfast.
Subiect de film
Dupa opera „Carmen", de Bizet, s-au realizat numer