In ciuda angajamentelor asumate fata de UE, exista riscul ca institutia prefectului sa fie repolitizata. PC si-a exprimat ieri intentia de a depune un proiect de lege pe aceasta tema. Au sarit sa sprijine ideea UDMR si PRM.
Dupa un an si jumatate de la depolitizarea prefecturilor, conservatorii ar dori revenirea la vechiul sistem, motivand ca in acest fel ar fi mai vizibil pentru electorat cine isi asuma guvernarea atat la nivel central, cat si in teritoriu. Potrivit deputatului Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC, conservatorii lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia reprezentantii in teritoriu ai Guvernului sa nu mai fie inalti functionari publici, ci oameni politici. "Vrem sa stim culoarea politica a celor care raspund local", a aratat Ciuca, adaugand ca ar trebui sa se stie "ce partid trebuie certat daca prefectii nu-si fac treaba".
Daca UDMR si PRM dau semnale ca agreeaza propunerea pecista, PSD, PNL si PD se opun revenirii la vechiul sistem.
Vicepresedintele PD Ioan Oltean a catalogat o eventuala intoarcere la vechiul sistem drept "o greseala". "Trecerea prefectilor din randul reprezentantilor politici in teritoriu in randul inaltilor functionari publici a fost o cerinta a UE, care viza depolitizarea institutiilor statului si a autoritatilor administrative. Credem ca actuala forma e absolut corecta, pentru ca asigura stabilitatea necesara unei actiuni administrative in teritoriu continue si de calitate", a declarat Oltean. Mai mult de atat, vicepresedintele democrat Cezar Preda i-a acuzat pe conservatori ca s-au inteles cu liberalii pentru repolitizarea functiilor. "Pozitia PC e in concordanta cu ce face PNL, ei s-au inteles sa repolitizeze toate functiile si acum isi paseaza initiativele de la unul la altul", a ripostat Preda. Liberalii au negat insa existenta vreunei intelegeri si au declarat ca nu sustin propunerea