Companiile aeriene date in judecata de victimele atentatelor din septembrie 2001 au depus, marti, o plangere la un tribunal american prin care solicita audierea agentilor FBI si CIA in incercarea de a invinui autoritatile pentru incapacitatea de a preveni atacurile, relateaza Reuters, preluata de Mediafax.
Sapte companii aeriene au solicitat, intr-o serie de plangeri depuse separat, audierea a doi agenti CIA din cadrul departamentului care a derulat ancheta referitoare la liderul al-Qaida, Osama ben Laden, si a cinci fosti si actuali agenti FBI, care au initiat o ancheta similara in urma incidentelor din septembrie 2001.
O parte dintre rudele victimelor atentatelor au intentat proces companiilor aeriene, printre care American Airlines si United Airlines, solicitand achitarea de compensatii.
Companiile americane au precizat ca au nevoie de marturiile agentilor CIA si FBI pentru a dovedi ca actiunile lor au fost rezonabile.
Companiile sustin in plangerile depuse la tribunalul american ca "incapacitatea agentiilor federale de a depista si impiedica complotul reprezinta imprejurari mult mai importante ale atacurilor teroriste decat presupusul comportament neglijent din partea companiilor aeriene".
Atat CIA, cat si FBI au refuzat sa permita agentilor sa depuna marturie, desi au dat publicitatii declaratii privind informatiile pe care le detineau inainte de comiterea atentatelor din septembrie 2001, au precizat companiile aeriene.
FBI si CIA detineau "mult mai multe informatii cu privire la amenintarea terorista" decat companiile aeriene si stiau ca doi dintre suspecti se aflau in Statele Unite, au adaugat companiile in plangerile depuse.
Nici una dintre agentiile federale nu au avertizat companiile aeriene ca doi dintre teroristii implicati in atentatele din septembrie 2001, Khalid al-Mindhar si