Colecţia de discuri a Führerului cuprinde partituri de Ceaikovski, Rahmaninov şi Musorgski Adolf Hitler asculta, în secret, compozitori ruşi şi muzicieni evrei, deşi în
Colecţia de discuri a Führerului cuprinde partituri de Ceaikovski, Rahmaninov şi Musorgski
Adolf Hitler asculta, în secret, compozitori ruşi şi muzicieni evrei, deşi în apariţiile publice pleda pentru supremaţia muzicii clasice germane, la fel de "pură" ca şi rasa. În "Mein Kampf", Führerul scria că evreii şi ruşii nu au produs nimic original în artă. Oficial, partiturile acestora erau interzise în sălile de concerte din Germania.
Colecţia de discuri a liderului nazist a fost găsită în buncărul lui din Berlin, în mai 1945, la puţin timp după capitularea Germaniei. Aghiotanţii le depozitaseră în cutii pentru a fi transportate la Obersalzberg, ascunzătoarea din Alpi unde Hitler petrecea ore în şir meditând. Lev Bezimenski, membru al serviciilor secrete sovietice, a luat colecţia şi a dus-o acasă.
De teamă să nu fie acuzat de furt, bărbatul de origine evreiască a ascuns cele 100 de discuri în dacha sa de lângă Moscova.
După moartea ofiţerului, fiica sa, Alexandra Bezimenskaia, a oferit săptămânalului german "Der Spiegel" lista titlurilor preferate de Hitler.
În mod surprinzător, în afară de compozitorii săi favoriţi, Wagner, Beethoven, Bruckner şi Mozart, pe listă figurează şi lucrări ale unor "suboameni", aşa cum îi considera pe ruşi şi evrei.
Fondatorul Orchestrei Palestina figurează în colecţie
Unul dintre discurile zgâriate, semn că a fost ascultat de nenumărate ori, este înregistrarea unui concert de vioară al muzicianului rus Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea lui Bronislav Huberman. În timp ce se relaxa ascultând discul, Hitler nu se poate să nu fi ştiut că Huberman, un violinist evreu din Polonia, a înfiinţat, în anul 1936, Orchestra Pa