Premierul Calin Popescu-Tariceanu (foto) a anuntat ieri ca a cerut ministrului muncii Paul Pacuraru ca, impreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor, sa analizeze reducerea cu 10% a numarului de functionari din administratia publica.
"Dorim sa avem o administratie supla, profesionista si care sa fie motivata. Din acest motiv, una din masurile pe care le gandim este cea legata de calitatea resurselor umane si de motivarea acestor salariati. Pe de alta parte, va trebui sa vedem cum aranjam grilele de salarizare pentru a nu permite crearea unor discrepante de salarizare intre diferite institutii publice, in asa fel incat sa limitam fluctuatia personalului de la o institutie la alta", a afirmat primul-ministru.
Declaratia premierului vine dupa ce ministrul muncii a sustinut la finele saptamanii trecute ca numarul angajatilor din administratia publica locala si centrala ar trebui sa scada cu 10%.
"Exista o analiza pe care o avem in momentul de fata in atentie, de reducere cu aproximativ zece la suta a posturilor din administratia centrala si locala. Practic, avem o administratie care se hiperdimensioneaza si cred ca redimensionarea pe numar de posturi, de functii, este obligatorie. Altfel, vom ajunge o tara in care personalul bugetar este preponderent numeric. Intentionez sa propun Guvernului adoptarea unei astfel de masuri", a declarat Paul Pacuraru.
Replica sindicatelor nu a intarziat sa apara, acestea considerand ca prin astfel de masuri se incalca prevederile Constitutiei.
"Prin astfel de masuri se incalca prevederile Constitutiei si Legii nr. 215/2001, precum si actele normative care reglementeaza dreptul muncii. Este absolut scandalos si riscant sa propui astfel de masuri", a declarat ieri presedintele FNSA, Valer Suciu. Potrivit acestuia, administratiilor locale le-au fost transferate o serie de activitat