Peste un sfert din companiile tranzacţionate la BVB şi-au sporit capitalul social în prima jumătate a anului. Tot mai multe societăţi îşi sporesc capitalizarea prin majorările de capital Peste un sfert din companiile tranzacţionate la BVB şi-au sporit capitalul social în prima jumătate a anului.
Tot mai multe societăţi îşi sporesc capitalizarea prin majorările de capital social. Totodată, aceasta reprezintă şi o modalitate de finanţare la costuri mai mici comparativ cu cele implicate de împrumuturile bancare. Şi, nu în ultimul rând, un bun procedeu de îmbunătăţire a performanţelor financiare.
Companii precum SIF Transilvania (SIF3), Impact (IMP), Biofarm (BIO), SSIF Broker Cluj (BRK), Altur Slatina (ALT), Zimtub (ZIM), Vel Pitar (VEL), Rompetrol Well Services (PTR), Vrancart (VNC), Banca Transilvania (TLV) sau Banca Comercială Carpatica Sibiu (BCC) au anunţat, în primul semestru, că vor recurge la ajutorul pieţei de capital pentru a obţine finanţare.
Majorările combinate asigură cel mai bun rezultat
Majorările de capital social prin emisiunea de noi acţiuni, prin acordarea dreptului de preferinţă vechilor acţionari, prin majorarea valorii nominale a acţiunilor sau prin aport în numerar sunt bifate cu interes de investitorii care citesc convocatoarele Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA).
Pentru companii, cele mai atractive sunt majorările cu aporturi în numerar, situaţie în care sunt colectate surse suplimentare de finanţare, mai avantajos decât la bancă.
Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction, subliniază faptul că această modalitate este agreată şi de către acţionarul majoritar. "În acest mod, acţionarul majoritar reuşeşte să-i diminueze pe micii acţionari, care, în cele mai multe din cazuri, nu sunt dispuşi să subscrie", explică Brendea. În schimb, micii acţionari vânează acordarea de titluri gratuite, în