- Politic - nr. 153 / 8 August, 2007 Dezbaterile privind sistemul educational au incins spiritele in ultimele saptamani. Fiind un subiect de larg interes pentru cadre didactice, elevi, studenti si parinti, am apelat la opinia unui cunoscut colaborator al ziarului nostru, conf. univ. dr. Simion Costea, de la Universitatea "Petru Maior", in dubla sa calitate, de profesor specialist in integrare europeana si de candidat la alegerile europarlamentare.
- Reforma invatamantului este in aceasta perioada un subiect fierbinte. Este starea invatamantului romanesc atat de catastrofala precum o prezinta recentul Raport al Comisiei prezidentiale?
- Cred ca invatamantul este intr-o situatie asemanatoare cu cea a economiei, nivelului de trai, sistemului medical, a societatii in ansamblul sau. Adica pe unul din locurile codase ale Europei: salariile sunt prea mici, nici o universitate romaneasca nu este intre primele 500 din lume, creatia stiintifica e sub nivelul Ungariei si Bulgariei, pregatirea elevilor si studentilor urmareste prea putin obiective practice, formarea elevului pentru viata, pentru o cetatenie activa, pentru practicarea unei meserii este insuficienta. Desi avem foarte multi dascali valorosi, un numar de elevi si studenti straluciti, exista numeroase probleme care trebuie rezolvate. Trebuie sa constatam cu indignare ca fiecare ministru a venit cu reforma lui, pe care nu a dus-o pana la capat, iar ideea ca invatamantul trebuie sa fie o prioritate nationala a ramas doar o lozinca de campanie electorala.
- Sa nu uitam responsabilitatea ministrilor PD...
- Da, insa au si meritul ca au obtinut pentru Educatie 6 la suta din PIB-ul tarii, un obiectiv vechi, necesar si care acum e atins pentru prima data.
-Dar dumneavoastra cum vedeti rezolvarea acestor probleme in calitate de candidat PD la europarlamentare, avand in vedere situatia concreta