Pentru o contributie de 100 de lei pe luna, timp de 30 de ani, un fond de pensii pare a asigura un randament mai bun decit o banca.
Daca luam in calcul o dobinda estimata de 4% la suma totala (dobinda reala in acest caz este de 9% anual, dar fondurile de pensii opresc la fiecare contributie un comision de 5%) si o inflatie de 2% pe an, ajungem la concluzia ca la o contributie de 30 de ani (360 de luni), de cite 100 lei/luna, suma strinsa in cont de un participant ar putea ajunge la 69.140 de lei.
La momentul respectiv, persoana in cauza va decide daca isi scoate toti banii din banca sau daca ii va scoate lunar (de la 60-80 de ani). Daca prefera ultima varianta, atunci suma obtinuta este de aproximativ 300 de lei/luna.
In cazul unui viitor pensionar care contribuie cu 100 de lei pe luna, timp de 25 de ani, renta viagera estimata in cazul unei investitii cu profil de risc moderat, adica asigurare unit-linked (maximum 40% in actiuni cotate la bursa), va fi de 580 de lei pe luna, se arata intr-o analiza AIG Life. Deci la unit-linked avem un profit dublu fata de pensia privata.
Si asta in conditiile in care la pensia facultativa privata am contribuit timp de 30 de ani, iar la unit-linked doar 25 de ani.
Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza cu randamente cit mai mari. In plus, isi poate retrage banii atunci cind doreste.
Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale. Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fi