Decizia de a deconspira colaboratorii fostei Securitati din randul Bisericii Ortodoxe Romane ar putea scuti Romania de situatia stanjenitoare prin care a trecut Polonia in cazul arhiepiscopului desemnat al Varsoviei, Stanislaw Wielgus, scrie cotidianul Irish Times, in editia de joi, consultata de Rompres.
Desemnat arhiepiscop al Varsoviei in decembrie anul trecut, Wielgus a fost constrans sa renunte la aceasta numire cu cateva ore inainte de ceremonia oficiala de investire, dupa ce a iesit la iveala colaborarea sa cu politia politica poloneza timp de 20 de ani, aminteste cotidianul irlandez.
Referindu-se la situatia din Romania, acesta noteaza ca CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati) urmeaza sa studieze dosarele inaltilor ierarhi ortodocsi si sa faca publice numele celor care au colaborat cu Securitatea, o masura careia Biserica ortodoxa i s-a opus multa vreme, dar pe care acum o saluta.
Decizia a fost luata in contextul in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe urmeaza sa aleaga candidatii la succesiunea patriarhului Teoctist, decedat la 30 iulie, la varsta de 92 de ani.
"Unul dintre candidati va fi patriarh al Bisericii Ortodoxe si ar fi rusinos sa descoperim mai tarziu ca este general de Securitate", a declarat Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, citat de Irish Times. Decizia de a deconspira colaboratorii fostei Securitati din randul Bisericii Ortodoxe Romane ar putea scuti Romania de situatia stanjenitoare prin care a trecut Polonia in cazul arhiepiscopului desemnat al Varsoviei, Stanislaw Wielgus, scrie cotidianul Irish Times, in editia de joi, consultata de Rompres.
Desemnat arhiepiscop al Varsoviei in decembrie anul trecut, Wielgus a fost constrans sa renunte la aceasta numire cu cateva ore inainte de ceremonia oficiala de investire, dupa ce a iesit la iveala col