Ar trebui sau nu Casa Naţională de Pensii să trimită scrisori bătrânilor pentru a le anunţa mărirea pensiilor? Actualul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, zice că da, Casa Naţională de Pensii este chiar obligată, prin lege, să informeze pensionarii despre modificările apărute. Fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, zice că nu şi acuză PNL că îşi face campanie electorală prin trimiterea aşa-ziselor scrisori de informare. Legea pe care o invocă Păcuraru este de fapt o ordonanţă de urgenţă, care a fost votată marţi de Guvern ca să dea o aparenţă de legalitate campaniei electorale mascate, spune Barbu.
Oricum ar fi, un plic în plus sau în minus în cutia poştală nu deranjează pe nimeni. Grav este însă că aceste scrisori costă, iar banii pentru trimiterea lor se vor lua din fondul de pensii, conform ordonanţei. Or, atâta timp cât, datorită opoziţiei preşedintelui Băsescu, majorarea pensiilor a fost despicată în mii de părţi, de au auzit de ea şi preşcolarii, la ce mai trebuia scrisori de informare? În plus, fiecare pensionar primeşte oricum talonul de pensie pe care scrie clar cât primeşte în plus.
Cât va costa „informarea” nu este încă limpede, pentru că nu se ştie clar cine vor fi beneficiarii scrisorilor. Gheorghe Barbu zice că doar pensionarii în plată care vor afla astfel că s-a aprobat majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2008, respectiv 1 ianuarie 2009. Paul Păcuraru zice însă că scrisorile vor conţine informaţii şi despre pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii). Or, având în vedere că în pilonul II nu intră decât tinerii până în 35 de ani şi, optional, cei care au până în 45 de ani, înseamnă că aria distribuirii scrisorilor este mult mai extinsă. Va rivaliza probabil cu cea a taloanelor privind analizele făcute cadou de ministrul Nicolăescu.(C.N.)
Ar trebui sau nu Casa Naţională de Pensii să trimită scrisori bătrânilor pent