Ca să-şi menţină influenţa asupra politicii Kremlinului, Putin este presat să aleagă între profiturile companiilor petroliere şi scăderea inflaţiei prin aprecierea rublei. În ultimii Ca să-şi menţină influenţa asupra politicii Kremlinului, Putin este presat să aleagă între profiturile companiilor petroliere şi scăderea inflaţiei prin aprecierea rublei.
În ultimii cinci ani, rubla s-a apreciat cu 20 de procente în raport cu dolarul. Simbol al economiei sovietice înapoiate în timpul Războiului Rece, moneda rusească a ajuns un semn al instabilităţii după prăbuşirea URSS-ului. Dar asta e istorie. Umflată de preţul mare al petrolului şi de investiţiile străinilor în Rusia, umila rublă îşi arată acum muşchii şi-i provoacă pe ruşi la consum.
Moneda naţională a Rusiei a performat atât de bine în ultimii ani, încât i-a determinat pe ruşi să renunţe la dolari în favoarea ei şi a devenit astfel moneda preferată atât pentru cheltuieli, cât şi pentru economisire. Băncile oferă posibilitatea deschiderii de conturi atât în ruble, cât şi în euro şi în dolari. Din cele trei, rubla atrage cele mai multe fonduri.
Conturile de economii personale au crescut în primul trimestru al acestui an cu 6,8%, în timp ce cele în euro şi în dolari au rămas la acelaşi nivel, arată un raport al Goldman Sachs. În acelaşi trimestru, economia rusească a atins un ritm de creştere de 7,9%, nivel-record pentru ultimii şase ani. Suficient pentru a-i face pe ruşi să cheltuiască.
Inflaţia, o problemă de imagine pentru Putin
Dar există limite la cât de mult poate o monedă să ducă în spate o economie. Creşterea economică reală va depinde de fluxul continuu de investiţii străine. Fără acestea, consumul de bunuri importate va depăşi în Rusia veniturile din petrol până în 2010, potrivit ministrului rus de finanţe, Aleksei L. Kudrin. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, economia r