Statisticile arată că în prezent 8.376 de români sunt luaţi în evidenţă cu HIV/SIDA. Potrivit prof. Adrian Streinu Cercel (foto), directorul Institutului "Matei Balş" din Capitală,
Statisticile arată că în prezent 8.376 de români sunt luaţi în evidenţă cu HIV/SIDA. Potrivit prof. Adrian Streinu Cercel (foto), directorul Institutului "Matei Balş" din Capitală, infecţia este considerată "boala celor tineri", deoarece 70% din cei bolnavi au vârste între 10 şi 20 de ani.
Acesta a atras atenţia că cei mai expuşi riscului de a contacta infecţia sunt consumatorii de droguri injectabile, şoferii de cursă lungă, cei cu o viaţă activă sexuală, dar şi cei aproape două milioane de români care lucrează în afara ţării, care pot lua infecţia în timpul contactelor sexuale neprotejate. "Există o reglementare legislativă din 1998, încă în vigoare, care stipulează că persoanele care lucrează mai mult de şase luni în afara ţării, la întoarcere, trebuie să fie consiliate şi să se supună unui test HIV", a mai spus prof.
Streinu, cu ocazia inaugurării Centrului Român HIV/SIDA. Aflat în cadrul Institutului "Matei Balş", centrul are rolul de a contribui la prevenirea transmiterii HIV/SIDA atât în rândul populaţiei generale, cât şi în rândul unor grupuri cu risc crescut de infectare şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România. Centrul a fost inaugurat în prezenţa ambasadoarei Naţiunilor Unite, Soknan Han Jung.