Asociatia 21 Decembrie a depus, joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), recurs impotriva deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) din 20 iunie, potrivit careia acele cauze aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare care privesc cadre militare impreuna cu civili vor fi solutionate de parchetele sau instantele civile.
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat, pentru Rompres, ca prin decizia CCR anchetarea unor dosare ca Revolutia din 1989 si Mineriadele de catre procurorii civili va avea implicatii extrem de grave, iar victimele acelor evenimente nu vor avea parte de un proces echitabil.
In motivarea cererii de recurs, presedintele Asociatiei 21 Decembrie arata ca "decizia contravine flagrant articolului 17 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, articol care interzice abuzul de drept".
"In aceste dosare, victimele represiunii revolutiei si mineriadelor sunt private de dreptul prevazut in articolul 6 din Conventie, de a avea un proces echitabil, solutionat inauntrul unui termen rezonabil - tocmai din cauza favorizarii unei asemenea tergiversari a cercetarilor prin decizia nefasta a membrilor Curtii menite sa apere Constitutia", precizeaza recursul.
Potrivit articolului 147 din Constitutia Romaniei, demersul Asociatiei 21 Decembrie este neconstitutional deoarece deciziile CCR sunt general obligatorii, adica sunt obligatorii fata de orice autoritate, organizatie sau persoana fizica, rezultand ca ele nu pot fi atacate.
"Constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile