Statele Unite ale Americii au devenit campul de batalie dintre consumatorii de ciocolata, care se declara impotriva inlocuirii untului de cacao cu uleiuri vegetale si producatorii de profil, care doresc relaxarea rigiditatii standardelor impuse asupra procesului de fabricatie, informeaza International Herald Tribune.
In luna octombrie a anului trecut, un grup de industriasi a inaintat o petitie Administratiei Americane a Alimentatiei si Farmaceuticelor (FDA) prin care cereau imbunatatirea standardelor de fabricatie a peste 300 de produse alimentare, de la conservele de fructe pana la lactate. In speta, initiativa viza asa-numitele “standarde de identitate”, menite sa asigure consumatorul ca anumite produse contin cantitatea minim necesara de ingredientele principale. De exemplu, conform reglementarilor din domeniu, ciocolata, in stare pura, trebuie sa contina 50-60% unt si grasimi de cacao.
Asociatia Producatorilor de Alimente, Asociatia Ciocolatierilor, impreuna cu alte 10 grupuri de industriasi urmaresc sa obtina schimbarea curentelor standarde si permiterea folosirii de alte ingrediente, tehnici de fabricatie, forme, dar si de noi inlocuitori alimentari. In prezent, producatorii pot intrebuinta grasimi vegetale in loc de unt de cacao, insa produsul final nu se poate numi “ciocolata”. Pana acum, FDA a primit peste 1500 de plangeri din partea consumatorilor care se opuneau schimbarilor propuse.
“Unul dintre scopurile modernizarii pe care o dorim este si o mai mare flexibilitate. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca produsul final trebuie sa contina ingrediente de baza naturale, care corespund asteptarilor consumatorilor. Pe termen scurt, aceasta este marea provocare”, crede Geraldine June, supervizor in cadrul FDA.
Daca autoritatile vor permite utilizarea, la scara larga, de uleiuri vegetale in loc de unt de cacao, peste 50