Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, isi arata dezaprobarea si revolta fata de acuzatiile la adresa sa continute in rechizitoriului PICCJ in dosarul Mineriadei, sustinand ca autoritatile judiciare deplaseaza raspunderea de la cei care tulburat ordinea publica la cei care au aparat-o.
"Constat o tendinta periculoasa, anume incercarea de deturnare a cercetarii de la cauza la efect, de la vinovatii pentru provocarea actelor de vandalism din ziua de 13 iunie, indreptate impotriva unor institutii ale statului (la numai 3 saptamani de la alegerile din 20 mai 1990) spre organele de ordine si unitatile militare care s-au straduit sa elimine anarhia si sa restabileasca ordinea.
Victimele nevinovate din seara de 13 iunie au fost consecinta actelor anarhice si nu ale actiunii necesare a institutiilor statului", apreciaza fostul presedinte intr-un comunicat transmis presei, joi. Iliescu sustine ca demersul de a stabili gresit vinovatii ar putea avea posibile urmari grave pentru ordinea constitutionala si pentru apararea ordinii publice.
Fostul sef de stat se arata nedumerit ca este mentionat ca invinuit in rechizitoriul Parchetului de trimitere in judecata a generalului (r) Mihai Chitac, generalului (r) Gheorghe Andrita si colonelului (r) Dumitru Costea, desi cauza sa a fost disjunsa in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, sustinand ca procurorii au emis deja sentinta si in cazul sau, fara ca cercetarile sa se fi incheiat.
"Procurorii au dat sentinta inaintea finalizarii cercetarilor"
"Desi nu s-a ajuns la finalizarea acestei cercetari, procurorii isi permit sa emita practic sentinta ca Ion Iliescu (sef de stat, ales cu 3 saptamani inainte, pe 20 mai 1990, de 85% din alegatorii care s-au prezentat la vot) ar fi determinat, cu intentie, interve