Voluntari din Brazilia, Franta, Italia, Belgia si Ungaria participa in aceste zile la curatarea zonei in care a fost descoperita resedinta guvernatorului provinciei Dacia din fostul oras Apulum, acum Alba Iulia. Lucrarile sunt coordonate de Viorica Rusu Bolindet de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Potrivit acesteia, voluntarii vor munci in doua serii de cate doua saptamani. Pana acum, la Alba Iulia au sosit opt dintre acestia, majoritatea studenti la arheologie.
"Lucrarile sunt realizate in parteneriat de Primaria municipiului Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, Muzeul National al Unirii Alba Iulia si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, urmarindu-se nu numai igienizarea sitului, ci mai ales punerea lui in valoare din punct de vedere
turistic si al restaurarii", a spus directorul Directiei pentru Cultura Alba, Matei Drambarean. El sustine ca, in viitor, zona s-ar putea transforma intr-un parc arheologic, dar ca este posibila si construirea unei cladiri, cu conditia pastrarii in situ a vestigiilor.
Viorica Rusu Bolindet a spus ca situl de la Alba Iulia este unic prin faptul ca acolo si-a avut resedinta guvernatorul provinciei. Partea descoperita pana acum reprezinta doar o mica parte din ansamblul administrativ construit de romani in zona. Restul se afla sub casele din zona si sub strazile orasului.
Printre vestigiile descoperite de arheologi se numara un mozaic bine pastrat, dar si zidarie cu marmura pe interior, obiecte casnice si documente legate de persoanele din suita guvernatorului. In ultima vreme, situl a ramas de izbeliste si a ajuns chiar loc de depozitat gunoaie. Voluntari din Brazilia, Franta, Italia, Belgia si Ungaria participa in aceste zile la curatarea zonei in care