Atunci insa, autoritatile locale au sustinut cauza copiilor si au incercat sa tina piept localnicilor, intr-o tara care nu era inca obligata sa respecte normele UE in materie de toleranta si de incluziune sociala.
De acesta data, este vorba despre persoane cu handicap, carora autoritatile judetene doresc sa le ofere o viata mai buna in Aiud. Iarasi, oamenii s-au opus ca linga ei sa traiasca astfel de persoane, doar ca de aceasta data autoritatile locale au decis sa tina partea localnicilor, chiar cu riscul pierderii unei finantari de o jumatate de milion de euro. Iar acest lucru se intimpla intr-o tara membra a Uniunii Europene.
Faptele
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba incearca sa desfiinteze, incet, un adevarat mamut al protectiei persoanelor cu handicap. Este vorba despre Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica de la Galda de Jos, unde si la ora actuala sint internate aproximativ 380 de persoane cu diferite tipuri de handicap psihic.
Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirila, a aratat ca pasul care trebuia facut acum era infiintarea unor locuinte protejate in care sa fie transferate 30 dintre persoanele asistate la Galda de Jos, respectiv acele persoane care au o “autonomie ridicata”, adica nu au afectiuni severe. Proiectul presupunea infiintarea a patru locuinte protejate, doua in Galda de Jos si doua in Aiud.
“Am decis sa infiintam astfel de locuinte in Aiud, pentru ca avem multi beneficiari in zona si nu avem servicii pentru adulti in oras. Nimeni nu ne-a spus ca exista zone tabu in Aiud, unde nu se pot construi locuinte protejate”, a explicat Sorin Chirila.
Cert este ca alesii locali din Aiud s-au opus infiintarii acestor locuinte protejate, “in unanimitate” dupa cum a tinut sa precizeze primarul Horatiu Josan.
Unde vrem noi
Prim