Scotch-ul sau whisky-ul scotian este o bautura nobila, perfecta pentru serile petrecute in cluburi selecte sau in intimitatea caminului, fumand un trabuc si rasfoind lenes paginile unui roman. Cei care consuma scotch nu cauta doar o desfatare a simturilor, ci si o aroma anume, un gust unic care sa le insufle ceva din farmecul batranei Scotii, locul unde a luat nastere rafinata bautura.
Pe cat de placuta, pe atat de costisitoare poate fi delectarea in fata unui pahar de scotch original. In ultimii ani, marile case de licitatii au incasat sume ametitoare pentru cateva sticle din cele mai fine si celebre scotch-uri din lume.
"The Dalmore", un scotch vechi de 62 de ani, a fost vandut pentru 51.000 de dolari (37.000 de euro), trei ani mai tarziu, un "The Macallan" din 1926 fiind cumparat cu aproximativ 75.000 de dolari (55.000 de euro). Anul trecut, un colectionar a scos din buzunar 20.000 de dolari (14.600 de euro) pentru 750 mililitri de scotch marca "Glenfiddich".
Nicio suma nu pare suficient de mare pentru cativa mililitri din licoarea peste care deceniile si-au pus amprenta, dandu-i o savoare pretioasa, la propriu si la figurat.
John Hansell, editorul revistei "Malt Advocate" sustine ca motivul care primeaza in cumpararea unui scotch foarte scump este calitatea. "Cele mai scumpe whisky-uri sunt si cele mai bune". Totodata, cele mai costisitoare sticle de scotch sunt si cele mai rare, iar unele dintre ele, chiar extrem de rare. "Unul dintre cele mai rare whisky-uri, precum "Black Bowmore" s-a terminat in urma cu 10-20 de ani, iar acum este la mare cautare", mai spune Hansell, citat de Forbes.
Martin Green, consultant al casei de licitatii McTears din Glasgow, Scotia, crede ca era digitala a impulsionat si mai mult vanzarile whisky-urilor costisitoare. "Acum, licitatiile noastre se desfasoara in direct, pe Internet. Ne-am adresat intotdeaun