Pentru investitorii care nu dispun de resurse importante sau nu au timp si informatii pentru a evalua mai multi emitenti, dar care totusi vor sa investeasca pe Bursa, o alternativa viabila o reprezinta investitiile in companii care la randul lor detin participatii in cadrul altor companii, pe langa clasicele fonduri de investitii.
Pe pietele mature, acest sistem ia forma fondurilor de investitii sau a fondurilor de fonduri. Strainii apreciaza aceste instrumente financiare deoarece le permit, prin cumpararea unor unitati de fonduri, obtinerea unor randamente peste medie in conditiile unui portofoliu diversificat si ale unui risc mai scazut.
Pe piata autohtona sunt listate cateva societati care prin participatiile lor ofera posbilitatea de a detine practic actiuni la mai multe companii. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj si, mai nou, compania Mecanica Rotes, controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, incheie scurta lista a companiilor listate la Bursa care ofera participatii in cadrul altor companii prin simpla achizitionare a actiunilor emise de acestea.
"Aceste tipuri de actiuni iti dau indirect acces la alte titluri din piata. Ai ocazia sa iti diversifici portofoliul si sa iti diminuezi riscul", spune Mihai Piscan, director general adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest.
Broker Cluj, unul dintre cei mai dinamici emitenti din ultimii ani de pe Bursa romaneasca, a ajuns prin achizitii succesive de-a lungul anilor sa administreze un portofoliu de circa 88 de companii, din care 75 sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti, pe diferite sectiuni ale pietei. Rezultatele companiei au fost peste asteptari anul acesta, la sfarsitul primelor sase luni societatea raportand un profit de 7,3 mil. euro (24,22 mil. lei), ceea ce reprezinta