Scandalul Parmalat aduce in instanta 7 angajati ai bancii Citigroup, acuzati ca ar fi implicati in colapsul financiar al marelui producator de lactate, informeaza International Herald Tribune. Invinuitii sunt suspectati ca ar fi prejudiciat compania italiana cu aproximativ 800 milioade de euro, timp de 6 ani, inainte ca aceasta sa dea faliment in 2003.
Oficialii bancii au declarat ca nu detin nicio dovada care sa demonstreze faptul ca angajatii lor au incalcat legea sau ca au contribuit la falimentarea producatorului de lactate. Alte 6 persoane sunt mentionate in documentul emis de tribunal, insa purtatorul de cuvant al Citigroup a anuntat ca inca le-au identificat. Cei acuzati au la dispozitie 2 luni pentru a-si pregati strategia de aparare, inainte de a fi luata o hotarare judecatoreasca.
Parmalat mai este implicat in alte doua procese in Milano, la sfarsitul lunii trecute fiind pusi sub acuzatie peste 50 de persoane, printre care si angajati ai bancii Deutsche Bank. Fondatorul Parmalat, Calisto Tanzi, impreuna cu doi fosti bancheri ai companiei, au recunoscut ca au inceput sa falsifice conturile companiei inca din anii '80. Frauda nu a fost descoperita decat in 2003, cand a iesit la iveala faptul ca un cont al corporatiei in valoare de 3,9 milioane de euro nu exista.
Scandalul Parmalat a izbucnit in momentul in care o firma independenta de audit a aflat ca Parmalat obisnuia sa-si falsifice conturile in banca de mai bine de un deceniu, corporatia acumuland datorii de 14,3 milioane de euro, de opt ori mai mult decat declarasera oficialii acesteia.
In 2005, Parmalat a dat in judecata banca, acuzand-o ca a profitat de impasul financiar in care se afla pentru a incheia diferite operatiuni bancari frauduloase. Oficialii de la Citigroup au ripostat, invinuind compania italiana de frauda. “Citigroup este victima a fraudei comise de Parmalat si a