Un raport al Departamentului de Stat intocmit pentru anul fiscal 2006, care s-a incheiat la 30 septembrie, arata ca dintre tarile UE care nu au fost incluse in programul Visa Waiver Romania are cea mai mare rata de refuz a vizelor, de 34,1%, in timp MAE roman vorbeste despre o rata de 25%.
Ministrul Adrian Cioroianu spunea in iunie, cand, aflat in vizita in Statele Unite, s-a intalnit cu reprezentantii firmei de lobby Dutko Worldwide, ca in chestiunea vizelor avantajul Romaniei consta in faptul ca este un aliat al SUA in lupta impotriva terorismului, iar actiunea de lobby ar trebui sa insiste pe aceasta idee, insa marele dezavantaj, greu de contracarat, este acela ca rata refuzului de acordare a vizelor este de 25% - "destul de mare, dublu peste cat accepta ei, adica in jur de 10%", aprecia atunci seful diplomatiei.
Ministerul de Externe si Adrian Cioroianu au continuat sa mentioneze, in toate declaratiile ulterioare pe tema vizelor, aceeasi rata a respingerii vizelor in cazul Romaniei - 25%.
Surse din MAE au declarat vineri pentru NewsIn ca rata avansata, de 25%, se bazeaza pe date furnizate de partea americana, singura care are o astfel de evidenta. Sursele s-au aratat surprinse de datele din raportul Departamentului de Stat, afirmand ca cifrele din acest raport nu i s-au comunicat niciodata Ministerului de Externe de catre autoritatile americane.
Noua lege privind securitatea, promulgata de presedintele George W. Bush la 3 august, a adus modificari criteriului in functie de care erau selectionate tarile pentru programul Visa Waiver - rata de respingere a vizelor.
Daca in precedenta lege pragul minim era de 3%, noua legislatie a marit acest plafon la 10%, ceea ce inseamna ca o tara poate fi scutita de regimul obligativitatii vizelor de calatorie,