Campioana este Fortus SA, care pierde practic peste un miliard de lei vechi pe zi. Aceleasi firme au datorii la stat de aproape trei ori mai mari, bani pe care, foarte probabil, statul nu-i va vedea niciodata. Majoritatea societatilor cu rezultate negative sint reprezentate de combinatele ridicate in timpul comunismului.
O mare ciudatenie a tranzitiei: in folosul cui firme ca Terom, Nicolina etc., aflate in acest top, nu au fost inchise si au fost lasate sa inregistreze pierderi de milioane de euro?
Colosii industriali ridicati pe vremea comunismului sint campioni la pierderi. Rezultatele negative inscrise in dreptul a numai zece societati, anul trecut, au insumat 118 milioane RON. Suma este echivalenta cu valoarea a 400 de apartamente de lux de circa 100.000 de euro.
Totodata, pierderile inregistrate de colosii Iasului reprezinta 15% din valoarea totala a profitului inregistrat in cursul anului trecut de toate firmele din judet, cifrat la 790 milioane lei. Intrebati cum de s-a ajuns la aceste rezultate financiare proaste, sefii colosilor industriali, precum Fortus, Terom, Nicolina sau Lactis, au raspuns la unison: „Noi nu am produs macar un cui.
De unde sa obtinem profit?". In schimb, au dat din colt in colt cind au fost intrebati cum justifica cheltuielile care au concurat la obtinerea unor pierderi asa de mari. La toate acestea se pot adauga la nota de plata si datoriile lor la bugetul de stat, care se ridica la peste 300 milioane lei. Bani din care, aproape sigur, statul nu va vedea un sfant.
„Fiscul este de vina"
Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cele mai mari pierderi inregistrate de o firma ieseana in cursul anului trecut, respectiv 38,5 milioane lei, sint trecute in dreptul Fortus SA. Fostul sef al fabricii iesene, in prezent director adjunct, Gheorgh