Alexandru Athanasiu(Foto: Radio Transilvania)
Daniel Meze: Domnule Athanasiu daca ar fi sa punctati cateva proiecte de legi mai importante care s-au adoptat la Bucuresti si la Bruxelles ce ati evidentia?
Alexandru Athanasiu: Cred ca aceasta sesiune a fost una dintre cele mai agitate a parlamentului din Romania dupa 1990.
Ma refer la schimbarea componentei guvernului, la procedura de suspendare a lui Traian Basescu, exersata pentru prima data, iar la demersuri legislative, finalul acestei sesiuni a marcat o serie de motiuni simple care au trecut prin parlament si nu in ultimul rand legea de modificare a legii pensiilor.
Cred ca este cel mai important act legislativ ca impact public si ca deschidere catre traiul cotidian al cetatenilor cuprinsi in sistemul public de pensii de peste 6.450.000 aceasta sesiune va ramane inscrisa in memoria institutiei ca o sesiune foarte interesanta.
In Parlamentul European au fost cateva momente semnificative, ma refer la atitudinea Parlamentului European la directiva privind serviciile - asa numita directiva Bolkenstein - in privinta modului in care piata serviciilor de educatie, sanatate, asigurari de sanatate trebuie sau nu sa se privatizeze.
Pe de alta parte politic a fost importanta atitudinea parlamentului fata de Constitutia Europeana si de demersurile de lansare a acestui proiect de constitutie. Parlamentul a sustinut cu o larga majoritate eforturile Consiliul European in gasirea unei formule a unui document fundamental pentru Uniunea Europeana.
Daniel Meze: Constitutia Europeana a fost un succes sau un aparent succes, ori chiar un esec?
Alexandru Athanasiu: Dupa parerea mea a fost un esec. Nu as folosi jumatati de adevaruri pentru a polei o realitate relativ dramati