Decizia Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a unor articole din Legea privind raspunderea ministeriala invocata in dosarul Zambaccian a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial.
In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase este acuzat de fapte de coruptie.
Odata cu publicarea acestei hotarari, niciun fost ministru nu mai poate fi cercetat intr-o ancheta penala decat cu avizul Parlamentului sau al unei Comisii speciale de la Cotroceni.
In motivarea exceptiei admise in cazul Zambaccian, Curtea Constitutionala a explicat de ce Adrian Nastase sau orice alt fost ministru nu poate fi cercetat penal fara avizul Parlamentului sau al Comisiei speciale de la Cotroceni, pentru fapte savarsite in timpul mandatului.
Astfel, Curtea Constitutionala considera "aleatoriu" criteriul prin care se face distinctie intre fosti si actuali membri ai Guvernului in privinta cercetarii lor penale.
"Exceptarea fostilor membri ai Guvernului din Legea 115 din 1999 privind raspunderea ministeriala de la procedura speciala, prevazuta pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in functie de momentul declansarii procedurii in timpul mandatului sau dupa incetarea acestuia, constituie o incalcare a principiului de tratament consacrat de articolul 16, aliniatul 1 din Constitutie", se arata in motivarea magistratilor Curtii.
Curtea Constitutionala a mai precizat ca, daca un membru si un fost membru al Guvernului se gasesc in situatii juridice diferite, in ambele cazuri, angajarea raspunderii penale intervine ca urmare a savarsirii unor infractiuni in exercitarea mandatului.
Ori Legea privind responsabilitatea ministeriala, mai sustin magistratii CCR, "instituie o masura de