Dan şi Sanda Dădârlat, urmaşii primului pălărier român din Transilvania, sunt hotărâţi să ducă mai departe meşteşugul De 111 ani, în familia Dădârlat, originară din judeţul
Dan şi Sanda Dădârlat, urmaşii primului pălărier român din Transilvania, sunt hotărâţi să ducă mai departe meşteşugul
De 111 ani, în familia Dădârlat, originară din judeţul Sibiu, tradiţia confecţionării pălăriilor a fost păstrată
cu sfinţenie. S-a transmis din tată-n fiu, fiind îmbinată cu succes cu viaţa de familie, respectul pentru clienţi
şi dragostea de viaţă. Dan şi Sanda Dădârlat sunt cei care, în prezent, fac pălării şi le aduc în mai toate târgurile din România. La rândul lor, vor transmite mai departe pasiunea de a confecţiona "clopuri"
pentru toate gusturile.
Pălăriile făcute de neamul Dădârlat au fost purtate şi de regii României şi se bucură, de mai bine de un secol, de respectul şi de stima oamenilor. "Bunicul şi tata ne-au învăţat că, înainte de toate, o pălărie trebuie să ne placă nouă, adică să fie de calitate", zice, zâmbind, Dan Dădârlat, un bărbat blând şi prietenos, ardeleanul tipic. Spune despre sine cu mândrie că este urmaşul primului pălărier român din Transilvania: "Ioan Dădârlat, străbunicul meu, a furat meseria aceasta de la un ungur, unde a muncit o vreme.
Că aşa era pe-atunci, meseriile se furau, niciun meseriaş nu-ţi spunea secretele lui. În 1896, Ioan a deschis atelierul său de făcut pălării şi-aşa a început totul. Ne-am jurat noi, cei care am rămas în urma străbunicului, să nu permitem ca această tradiţie să fie înghiţită de modernism, de negura vremii. Chiar dacă vânzările nu merg aşa cum mergeau în anii trecuţi, nu o să renunţăm", mai zice Dan, mângâind una dintre pălăriile negre şi arătoase care-şi aşteaptă cumpărătorul.
Dragostea de pălării, molipsitoare
Familia Dădârlat locuieşte în oraşul Sebeş din