Politicile economice autohtone şi buletinul meteo golesc vistieria ţării şi readuc spectrul foametei din anul 1946. Este nevoie de reforme economice Republica Moldova se află în pragul
Politicile economice autohtone şi buletinul meteo golesc vistieria ţării şi readuc spectrul foametei din anul 1946. Este nevoie de reforme economice
Republica Moldova se află în pragul unei crize alimentare, generată de starea de secetă prelungită. Conform unor estimări oficiale, acest fenomen a costat Republica Moldova circa o pătrime din PIB şi mulţi dintre specialiştii de la Chişinău spun că această criză este mult mai gravă decât cea din 1946, când Basarabia s-a confruntat cu o foamete fără precedent.
Preşedintele Vladimir Voronin a semnat un decret privind sporirea securităţii alimentare a ţării, iar premierul Tarlev a sugerat agricultorilor din raionul Ocniţa să renunţe la subvenţiile acordate de stat în favoarea raioanelor de sud ale Moldovei, afectate grav de secetă, dar numai circulaţia hârtiilor oficiale nu rezolvă problema.
Moldova cere sprijin internaţional
Conform publicaţiei "Flux" din Chişinău, seceta a afectat în special raioanele Orhei, Teleneşti, Hânceşti, Bălţi, Făleşti, Soroca, şi Şoldăneşti. La acestea se adaugă raioane ale Autonomiei Găgăuze, cum ar fi Comrat. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău apreciază că urmează inevitabil o reducere a volumului producţiei din sectorul zootehnic, datorată insuficienţei furajelor. Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova şi a solicitat susţinere din partea ţărilor reprezentate pentru atenuarea consecinţelor secetei.
Presa de la Chişinău a prezentat în această perioadă efectele colaterale ale secetei: pentru supravieţuire, ţărani