Trenciul este „urmaşul” hainei ostăşeşti purtate de soldaţii britanici şi mai apoi de cei francezi în timpul Primului Război Mondial. Este creaţia lui Thomas Burberry, cel care a inventat fabrica de îmbrăcăminte de gata şi fondatorul mărcii britanice de lux Burberry, în 1856, pe când avea doar 21 de ani. Prima schiţă a trenciului a fost propusă de Burberry în 1901, atunci când a dorit să creeze o haină practică şi impermeabilă pentru ofiţerii armatei Marii Britanii.
Din acel moment, trenciul a devenit simbolul uniformei ofiţerilor englezi. Pe parcursul războiului, designul acestuia a fost modificat, pentru a fi incluşi, pe rând, epoleţii, centura şi cataramele în formă de „D” de la încheietura mânecilor. Mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trenciul a devenit uniforma soldaţilor de pretutindeni. Un astfel de obiect vestimentar avea 10 nasturi, centură, catarame „D” şi dublură de culoarea cafenie în zona bustului. Accesoriile s-au păstrat până astăzi, ca un omagiu adus moştenirii militare, iar unii designeri propun şi acum modele cu epoleţi.
Trenciul a devenit nu doar o legendă a modei de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial încoace, dar şi o emblemă a distincţiei şi bunului gust, datorită rolului original pe care l-a avut haina aceasta considerată la fel de potrivită şi elegantă atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Cele mai frecvente culori sunt bejul, negrul şi kakiul. Cel mai căutat brand – Burberry, desigur. În cinematografie, trenciul a devenit el însuşi un personaj. A fost „ţinuta oficială” a nenumărate personaje celebre, de la Dick Tracy, The Phantom, Rick Blaine (Casablanca) sau Javert (Mizerabilii).
Mai târziu, în aproape toate episoadele X-Files, ambii agenţi – Fox Mulder şi Dana Scully au rezolvat misterele dosarelor echipaţi în trenci. Cât despre Hollywood, nu există celebritate care să nu fi fost mă