La editiile anterioare ale Festivalului "Enescu" eram incantati de initierea concertelor de la miezul noptii, care se dovedeau o initiativa de succes a organizatorilor. Ca a fost Bach sau Mozart "by midnight" Ateneul a fost arhiplin.
Chiar daca se aplauda in picioare pana tarziu dupa miezul noptii, aceste concerte in nocturna de la sfarsitul saptamanii s-au bucurat si, cu siguranta, vor beneficia si la editia din septembrie 2007 de o popularitate deosebita. De aceasta data sunt programate de la ora 22.30 (pentru ca publicul concertelor simfonice de la Sala Palatului, de la 19.30, sa aiba posibilitatea de a ajunge si la acestea) si incep pe 7 septembrie. Daca urmarim repertoriul celor opt concerte programate in aceasta serie, vom descoperi, chiar daca tema nu este declarata, efectiv, ca toate au ca tema centrala muzica veche. Exista o singura contributie romaneasca la aceasta linie de concerte si anume pe 9 septembrie, Arta fugii de Bach (orchestratia lui Erich Bergel) in interpretarea Orchestrei de camera a Filarmonicii "George Enescu" dirijata de Cristian Mandeal.
Primul invitat strain de prestigiu este ansamblul Europa Galante dirijat de Fabio Biondi, care va sustine concertele din 7 si 8 septembrie, cu un program cuprinzand selectiuni din opera Narciso de Domenico Scarlatti (in prima seara) si concerte si simfonii de Geminiani, Vivaldi, Sammartini si Corelli (in a doua seara).
Un alt cuplu de concerte ii revine celebrului dirijor si solist Jordi Savall (diskant si viola da gamba, vezi foto), care vine la Bucuresti impreuna cu ansamblul Hesperion XXI. In seara de 14 septembrie programul propus publicului de la Ateneul Roman este grupat sub genericul Folias & passacalles, Tonos Humanos & Variaciones instrumentals, iar pe 15 septembrie sub titlul Encuentro de musicas de fuego & ayre de la Iberia antigua al Nuevo Mundo, la acest al doilea c