De la un trimestru la altul, se îngroaşă numărul noilor rău-platnici, comparativ cu al celor care ies de pe lista neagră a Fiscului. Motorul economiei, cum mai sunt "alintate" De la un trimestru la altul, se îngroaşă numărul noilor rău-platnici, comparativ cu al celor care ies de pe lista neagră a Fiscului.
Motorul economiei, cum mai sunt "alintate" întreprinderile mici şi mijlocii, începe să "tuşească". Ultimul raport al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că statul pierde mai mulţi bani de la "cei mici" decât recuperează de la "cei mari". Soldul negativ creşte dacă luăm în calcul şi datoriile şterse în cazul marilor contribuabili.
Potrivit calculelor realizate de ANAF pe baza datelor actualizate de pe lista contribuabililor-persoane juridice care înregistrau obligaţii faţă de bugetul de stat la sfârşitul trimestrului al doilea, obligaţiile restante totale ale marilor contribuabili se ridicau la 4,58 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o scădere de 152,37 milioane lei (3,2%) faţă de sfârşitul primului trimestru al anului.
În aceeaşi perioadă însă, datoriile la bugete ale contribuabililor mici şi mijlocii (fără microîntreprinderi şi companiile aflate în falimet) se ridicau la 10,8 miliarde, în creştere cu 369 milioane (3,5%). Se continuă astfel situaţia înregistrată la sfârşitul primului trimestru, când restanţele IMM-urilor creşteau cu 4,68%, comparativ cu sfârşitul lui 2006. Astfel, statul este pe cale să piardă aproape toată suma pe care reuşise s-o recupereze de la datornicii mici şi mijlocii în ultimul trimestru al anului trecut (997 milioane lei).
Sursa citată arată că, din cele cei 119.363 contribuabili mici şi mijlocii publicaţi pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor la date de 27 aprilie, un număr de 23.784 au achitat integral obligaţiile restante la bugetul de stat şi au ieşit de pe site, d