Am participat, in ultimii cincisprezece ani, la o serie considerabila de proiecte si initiative culturale pornite cu entuziasm si cu planuri de bataie admirabile, care au sucombat insa uneori chiar in momentul primului obstacol major.
Demotivarea a avut cauze dintre cele mai diverse, de la lipsa mijloacelor financiare si nestiinta de a accesa fonduri pana la lipsa parghiilor necesare pentru a face cunoscute, in special in mass-media culturale, actiunile respectivelor grupuri.
Asa se face ca, in momentul de fata, trebuie s-o marturisesc, am destule rezerve atunci cand primesc invitatia de a ma alatura unor alte asemenea grupuri, fie ele oricat de entuziaste.
S-a intamplat insa, in urma cu ceva timp, sa particip, fara vreo implicare consistenta, la una dintre intalnirile unei astfel de asociatii de initiativa culturala in Iasi. Este vorba de "Fabrica de Arta si Productie Teatrala", pe scurt, Compania FaPt. Si, in ciuda reticentelor despre care am amintit, contaminarea mea cu entuziasmul bine temperat si bine sustinut cu argumente de diferite tipuri s-a produs. Prin urmare, am simtit nevoia sa ma alatur acestei initiative, daca nu printr-o implicare directa, macar prin semnalarea aici a unora dintre proiectele deja initiate sau aflate inca la nivel de idee. Pentru ca, spre deosebire de alte situatii de acelasi gen, Compania FaPt ofera garantii dupa numai cateva luni de la infiintare si, mai mult, ofera incredere prin calitatea culturala a membrilor grupului.
Compania a fost infiintata in martie 2007, sub patronajul Fundatiei Culturale "Timpul", la initiativa a trei artisti: actrita Petronela Grigorescu, cu numeroase roluri pe scena Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi si in productii independente, care a debutat si in calitate de regizoare cu un spectacol prezentat in Franta, artistul vizual Dan Acostioaie, cu expozitii de grup s