Nu ştiu cum este cu febra asta a porcilor. Nu sunt medic veterinar să mă pronunţ, dar stau şi mă întreb cum pesta a fost depistată doar la fermele producătorului american Smithfield, iar porcii vecini din alte ferme sau gospodării sunt bine sănătoşi. Desigur că pot exista explicaţii care, cred eu, ar trebui făcute publice. Aceasta deoarece cele două focare apar în zone, Arad şi Timiş, care nu se regăsesc pe harta focarelor active. Acest lucru complică relaţia cu Uniunea Europeană. Iată şi de ce. Pe 26 iunie 2007, agenţia de ştiri NewsIn anunţa că România poate solicita reluarea exportului de preparate din carne de porc cel mai devreme în luna octombrie, după evaluarea CE privind aplicarea planului de eradicare a pestei porcine, după cum declara preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. „Chiar dacă am închis şi ultimul focar de pestă, nu putem cere, pentru moment, reluarea exportului. În luna octombrie vom primi o misiune de evaluare din partea Comisiei Europene. Doar după această evaluare vom putea cere deschidere către export“, a explicat Roatis. Ei bine, de bine ce a fost închis şi „ultimul focar de pestă“, iată că au mai apărut două. Şi unde? În două judeţe care nu figurau pe lista transmisă Comisiei Europene. Conform datelor ANSVSA, în luna decembrie 2006, odată cu demararea campaniei de vaccinare, evoluau 176 de focare active de pestă porcină clasică, localizate în 17 judeţe - Bacău, Bihor, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea. Tocmai în Arad şi Timiş, judeţe beneficiare de cele mai mari investiţii în domeniu, apare beleaua. Ce ghinion, putem spune. Aceasta deoarece aici se intenţiona să fie format cel mai mare complex de export a cărnii de porc. „Scopul nostru este să creăm cea mai importantă companie producă