Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, activează după legea junglei in Romănia. Din cele 33 de ferme pe care compania le are pe plaiurile mioritice, pentru 11 nici măcar nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare.
In urma controalelor demarate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) după confirmarea existenţei pestei porcine la godacii din două ferme operate de Smithfield in localităţile timişene Cenei şi Igriş, s-a constatat că, din cele 33 de crescătorii pe care compania le are in judeţele Timiş, Bihor şi Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici măcar nu au fost depuse actele necesare obţinerii acestui aviz, a declarat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smithfield din Timiş au autorizaţie de mediu, restul fiind in procedură de obţinere a avizului. Fermele fără autorizaţie sanitar-veterinară şi fără aviz de mediu vor fi inchise.
ALTE NEREGULI. Inspectorii sanitar-veterinari au găsit tot felul de nereguli la fermele Smithfield, firma fiind amendată cu peste 167.000 de lei. In primul rănd, pentru că nu a informat direcţia sanitar-veterinară judeţeană de mişcarea animalelor intre crescătorii, nu a raportat numărul mare de animale moarte şi nu a trimis probe la autorităţile veterinare, pentru efectuarea unor probe de laborator. Firma care presta pentru Smithfield activităţi veterinare, Supervet, nu a putut furniza date privind numărul de porci vaccinaţi contra pestei. "Nu pot să inţeleg cum intr-o exploataţie profesională, cănd iţi mor 300-400 de porci, nu ai măsuri de biosecuritate şi nu notifici", a declarat Radu Roatiş. ANSVSA va incepe şi o anchetă administrativă in urma căreia angajaţii direcţiei sanitar-veterinare judeţene din Timiş ar putea fi sancţionaţi.
ANTECEDE