Cele mai afectate au fost, ieri, acţiunile SIF care s-au depreciat, în medie, cu 3,12% Pentru a doua şedinţă consecutiv în ultima săptămână, piaţa de capital autohtonă, şi în
Cele mai afectate au fost, ieri, acţiunile SIF care s-au depreciat, în medie, cu 3,12%
Pentru a doua şedinţă consecutiv în ultima săptămână, piaţa de capital autohtonă, şi în special sectorul financiar, a resimţit scăderile înregistrate pe pieţele internaţionale. Problemele legate de diminuarea lichidităţii din piaţa americană pe segmentul "subprime" (creditele ipotecare acordate unor persoane cu un istoric îndoielnic de plată) şi-au găsit un ecou şi în evoluţia indicilor BVB.
După ce BNP Paribas, cea mai mare instituţie bancară din Franţa, a suspendat, joi, trei fonduri de investiţii, preţul acţiunilor companiilor listate pe bursele europene au scăzut semnificativ. Iar deprecierile au continuat şi ieri. Indicele FTSE al bursei londoneze indica, ieri (la ora 16:00, ora României), o scădere de 2,92%. De această dată au fost afectate şi pieţele asiatice, care, joi, se menţinuseră pe creştere. Astfel, indicele NIKKEI al bursei din Tokyo indica, ieri, o scădere de 2,37%.
Banca Centrală Europeană a intervenit din nou în piaţa monetară pentru a "injecta" bani în sistemul bancar. Astfel, după ce, cu o zi în urmă, introdusese în circuitul monetar al zonei euro suma de 94,8 miliarde de euro, ieri a injectat o sumă suplimentară de 61,05 miliarde euro pentru a face faţă unei lipse de lichidităţi cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA.
Acţiunile SIF au pierdut aproape 5% în două şedinţe
Pe o lichiditate medie pentru această perioadă, şi bursa românească a reacţionat la situaţia externă. Dacă în şedinţa de joi, corecţiile de pe pieţele externe nu au reuşit să mişte vizibil decât indicele care monitorizează evoluţia societăţilor de invest