Propunerea de extindere a suprafeţei forestiere a României la 12% este privită cu suspiciune, mai ales că multe dintre terenurile propuse spre împădurire sunt în proprietate privată. Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, vrea să combată seceta şi tendinţa de deşertificare prin împăduriri masive la nivel naţional. „Strategia pe care o vom finaliza la 15 octombrie va avea o nouă abordare şi include depistarea de noi zone de împădurire pentru combaterea secetei. Intenţia este să extindem la 12% suprafaţa de pădure a României, în funcţie de ce vor spune pedologii şi autorităţile de mediu“, a declarat, pentru NewsIn, Decebal Traian Remeş, citat de www.moneyline.ro. Dacă se va extinde suprafaţa împădurită, România va ajunge pe unul din primele locuri în Europa. „Procentul de acoperire la nivel naţional cu pădure este de 27%, fiind în prezent pe locul 11 în Europa. Dacă această strategie va fi pusă în aplicare, vom ajunge pe locul patru sau cinci în Europa în ceea ce priveşte fondul forestier“, a declarat Alchiu Caraghiaur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Craiova.
Suprafaţa ce poate fi împădurită în Dolj este estimată la 30.000 de hectare Principalele zone vizate de minister pentru împăduriri sunt în judeţele de lângă Dunăre, două în Dobrogea şi alte patru din Moldova. În perioada următoare, se vor depista noi suprafeţe atât din domeniul statului, cât şi din cel privat. „Dacă acţiunea prinde, şi sunt sigur că va prinde, suprafaţa ce poate fi împădurită în judeţul Dolj este estimată la 30.000 de hectare, teren inapt pentru agricultură“, a spus Alchiu Caraghiaur. Potrivit lui Caraghiaur, suprafaţa împădurită din judeţ ar creşte de la aproximativ 12% la 16%.
Cetăţenii trebuie să fie de acord cu împădurirea terenurilor lor Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Craiova spune că, având în vedere conjunctura climatică nefavorabilă pe care o