Singura Biserică Ortodoxă subterană din Europa se află în mina Trotuş, din Târgu Ocna, la 240 metri sub pământ Timp de 15 minute, microbuzul înaintează încet, pe un drum spiralat.
Singura Biserică Ortodoxă subterană din Europa se află în mina Trotuş, din Târgu Ocna, la 240 metri sub pământ
Timp de 15 minute, microbuzul înaintează încet, pe un drum spiralat. Străbatem trei kilometri, până la 240 m sub pământ. Intrăm într-un oraş din sare, cu oameni în carne şi oase. Suntem în inima muntelui, izolaţi de lume, şi totuşi trăim, respirând mai bine şi mai sigur. Ne aflăm în mina Trotuş, din Târgu Ocna, oraş situat la 15 kilometri de Oneşti, în judeţul Bacău.
Recunoscută de turişti ca fiind singura Biserică Ortodoxă subterană din Europa, lăcaşul cu hramul "Sfânta Varvara", ocrotitoarea minerilor, e primul obiectiv turistic şi, în acelaşi timp, un loc în care îţi regăseşti liniştea interioară după ce ai coborât în subteran. A fost "ridicată" în 1992. Icoanele sunt încrustate simetric în masivul de sare, sugerând spaţiile sacre din tipologia construcţiei unei biserici ortodoxe. Preoţii care ajung aici slujesc doar în prima duminică din decembrie, când e Sfânta Varvara, iar în lipsa lor, o slujbă înregistrată poate fi ascultată în tot timpul programului de vizită a salinei. Mai precis, zilnic, între orele 7 şi 17.
După ce treci de biserică, practic, intri în sanatoriul destinat celor cu afecţiuni respiratorii, dar şi turiştilor curioşi să vadă fascinanta arhitectură a sării. Galerii imense adăpostesc locuri de agrement inedite pentru spaţiul subteran: terenuri de tenis, de fotbal, de baschet, tobogane, leagăne şi balansoare pentru copii, un chioşc alimentar, o terasă, un magazin de suvenire, un muzeu al sării, spaţiu pentru gimnastică şi un cabinet medical.
Sare de import, în oraşul sării
Cine vine în mina Trotuş? "Oameni din toate colţ