O moleculă descoperită în structura osoasă are un rol activ în reglarea nivelului de zahăr din sânge. O echipă internaţională de cercetători a descoperit că oasele sunt mult mai
O moleculă descoperită în structura osoasă are un rol activ în reglarea nivelului de zahăr din sânge. O echipă internaţională de cercetători a descoperit că oasele sunt mult mai importante în reglarea funcţiilor corpului decât se credea înainte. Osteocalcinul, o moleculă produsă de celulele osoase, acţionează în reducerea semnificativă a nivelului glicemiei.
"Osteocalcinul a fost descoperit încă din 1977, ca fiind produs de celulele osoase, osteoblaşti, însă nu se ştia să aibă o funcţie specială", a afirmat coordonatorul cercetării, profesorul Gerard Karsenty, de la Universitatea Columbia. De regulă o creştere a nivelului insulinei în sânge este însoţită de o scădere a sensibilităţii la aceasta. Însă cercetătorii au descoperit că osteocalcinul favorizează atât creşterea secreţiei, cât şi sensibilitatea la insulină. "Faptul că oasele noastre sunt responsabile de reglarea cantităţii de zahăr din sânge schimbă complet felul în care înţelegem funcţiile scheletului şi dezvăluie un aspect crucial al energiei metabolice. Putem vorbi despre unele aspecte endocrinologice, subapreciate până acum", a continuat prof. Karsenty.
Dacă până acum cercetările au fost realizate numai pe cobai, de acum încolo sunt implicaţi oameni. "Studiile privind diabetul nu au luat până acum în considerare ideea implicării structurii osoase în evoluţia acestei afecţiuni. Descoperirea ar putea deschide o nouă arie de cercetare", a afirmat Matt Hunt, managerul Societăţii Diabeticilor din Marea Britanie.