540 de tineri braileni au transpirat serios, in ultimele trei zile, de emotie, dar mai ales din cauza efortului fizic depus in timpul probelor sportive din cadrul concursului de admitere la pompieri. Cum e vorba de o meserie ce poate solicita, la un moment dat, celui care o practica sa-si riste viata pentru a salva alte persoane, baremele de concurs au fost foarte dure.
Probele au avut doua laturi, una clasica, desfasurata pe Stadionul Municipal, si una specifica armei pompierilor, gazduita de poligonul de instructie al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dunarea Braila. Pe stadion s-au dat, cu barem de timp, probele de alergare viteza, pe 50 metri, de rezistenta, pe 1 km, si flexari abdomen, 45 de repetari.
Probele cu caracter special, chiar daca au fost mai putin solicitante din punct de vedere fizic, au pus serios la incercare mai ales nervii si capacitatea concurentilor de a se concentra in conditii de stres. Astfel, aspirantii la statutul de pompieri au avut de escaladat o scara culisabila, la o inaltime similara cu etajul doi al unui bloc. Aici nu a fost stabilit un timp limita, insa nu a fost permisa atingerea elementelor laterale ale scarii. Cei care s-au sprijinit, fie si numai pentru o secunda, de lonjeroane au fost eliminati din concurs, fiindca regulamentul cere ca pompierul sa isi formeze reflexul de a se baza pe priza la treapta, considerata cea mai sigura. Parcurgerea in viteza a unei birne de lemn lunga de 10 m si lata de 10 cm le-a dat de furca citorva concurenti, insa pentru cei mai multi, proba de foc a fost "deplasarea prin subsol neiluminat, cu vizorul mastii obturat". Imbracati cu echipamentul complet, respirind cu ajutorul unei butelii de oxigen purtata in spate si avind pe cap casca de protectie cu vizorul obturat cu o banda neagra, concurentii au trecut printr-un tunel lung de 30 m in care trebuiau sa depisteze si