Ingheţata preparată folosind tehnologia clasică nu este scutită de un potenţial pericol pentru consumator. Dacă in reţeta de fabricaţie intră ouă (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.
Ingheţata preparată folosind tehnologia clasică nu este scutită de un potenţial pericol pentru consumator. Dacă in reţeta de fabricaţie intră ouă (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.
Cine consumă ingheţată de la dozatoarele stradale se supune unui risc ridicat de imbolnăvire, dacă nu sunt respectate normele de igienă.
In primul rănd, amestecul pentru ingheţată - distribuit de către furnizori - trebuie să stea la frigider pănă in momentul introducerii in maşina de ingheţată. Cum de obicei furnizorii livrează produsul in cantităţi mari (bidoane de 25 l), iar capacitatea unei şarje este de circa 5 litri, manipularea trebuie făcută numai din bidon sau folosind găleată din inox, care poate fi spălată şi dezinfectată după fiecare utilizare. De asemenea, după igienizare, găleata trebuie păstrată in loc curat, special amenajat. Tot profilactic, se recomandă ca dozatorul de ingheţată să fie golit, spălat şi dezinfectat in fiecare zi, sau de mai multe ori intr-o zi dacă este necesar. Spălarea şi dezinfectarea se face utilizănd substanţele recomandate de producătorul utilajului şi in concentraţiile recomandate de producătorul substanţelor pentru efectul degresant şi bactericid optim.
IGIENĂ. Dozatorul de ingheţată trebuie să fie racordat la o reţea de apă potabilă curentă (rece şi caldă) şi de canalizare ori să fie dotate cu instalaţii proprii de apă potabilă, de colectare şi evacuare in condiţii igienice a apei uzate. De asemenea, să aibă recipiente cu capac etanş pentru colectarea reziduurilor solide, i