Trasul la masea e un obicei care se transmite de la o generatie la alta. Bem de suparare, de bucurie, de plictiseala. Un studiu recent arata ca suntem printre primii consumatori de alcool din Europa.
Un studiu recent realizat de „Institutul britanic de studii privitoare la alcool” arata ca ne clasam in primele cinci locuri in topul natiilor care „dau pe gat” substante etilice, alaturi de alte patru state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, adica Ungaria, Slovacia, Cehia si Lituania.
Analiza arata ca la noi se beau anual mai mult de 18,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor, media statelor din Uniunea Europeana fiind de 15 litri.
Bem din orice motiv: de bucurie, de suparare, cand sarbatorim, cand ne intalnim si orice situatie poate deveni un bun prilej pentru un pahar sau mai multe.
Bautul e aproape o traditie
Sociologii spun ca bautul la romani poate fi considerat aproape o traditie, pastrata de la o generatie la alta. Ingrijorator nu e doar faptul ca bem mult, spun specialistii, ci mai ales ca bem alcool de proasta calitate.
„Romanii nu consuma bauturi foarte tari, ci cu un grad scazut de alcoolemie, precum berea sau vinul. Toate insa ieftine sau facute in conditii improprii”, spune sociologul Marius Pieleanu. Dintre afectiunile pe care le provoaca alcoolul, cele mai periculoase sunt cancerul, TBC-ul, dar si impotenta la barbati.
Un traseu prin barurile Capitalei se poate dovedi ametitor. Gustul romanilor pentru alcool difera in functie de medii si clase sociale, iar prapastia dintre Vig 2000 SRL din Bucur Obor, unde imparateste coniacul Unirea, si Hotelul Intercontinental, „stropit” difuz cu vinuri spaniole Mendoza, arata ca de baut se bea peste tot.
Concluzia finala a venit de la Bazalau, client fidel la non-stopul Otaseanu din Teiul Doamnei: „Da