Ieri, s-a publicat în "Monitorul Oficial" decizia Curţii Constituţionale în dosarul "Zambaccian" Niciun fost ministru nu mai poate fi cercetat penal, de ieri, fără avizul parlamentului
Ieri, s-a publicat în "Monitorul Oficial" decizia Curţii Constituţionale în dosarul "Zambaccian"
Niciun fost ministru nu mai poate fi cercetat penal, de ieri, fără avizul parlamentului sau al Comisiei Speciale de la Cotroceni. Acest lucru se datorează publicării în "Monitorul Oficial" a deciziei Curţii Constituţionale referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a unor articole din Legea privind răspunderea ministerială invocate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian".
Curtea Constituţională a explicat că anchetarea unui fost ministru după normele de drept comun contravine Legii fundamentale a ţării, atât timp cât presupusele fapte penale au fost săvârşite în timpul mandatului.
"Exceptarea foştilor membri ai guvernului din Legea 115 din 1999 privind răspunderea ministerială de la procedura specială, prevăzută pentru membrii guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit în funcţie de momentul declanşării procedurii în timpul mandatului sau după încetarea acestuia, constituie o încălcare a principiului de tratament consacrat de articolul 16, aliniatul 1 din Constituţie", au motivat judecătorii Curţii Constituţionale. Articolul 16 din Constituţie subliniază faptul că "nimeni nu este mai presus de lege".
Instanţa supremă va decide în dosarul "Zambaccian"
În ceea ce priveşte soarta dosarului "Zambaccian", instanţa supremă urmează să ia o decizie la începutul lunii septembrie, după ce Curtea Constituţională a declarat ancheta în acest caz ca fiind neconstituţională.
În general, deciziile Curţii Constituţionale au efect numai pentru viitor. Cu toate acestea, dosarul "Zambaccian" ar putea fi ret