O aşezare umană plină de pitoresc îşi conservă tradiţiile centenare Un crâmpei din China antică supravieţuieşte pe legendara insulă Lantau, cea mai mare şi mai populată dintre
O aşezare umană plină de pitoresc îşi conservă tradiţiile centenare
Un crâmpei din China antică supravieţuieşte pe legendara insulă Lantau, cea mai mare şi mai populată dintre cele 236 ale arhipelagului Hong Kong. Timpul pare că s-a oprit în sătucul de pescari Tai O, deşi acesta a devenit un punct constant de atracţie turistică.
Supranumit "Veneţia din Hong Kong", satul de pescari de pe insula Lantau şi-a dobândit o faimă ce a depăşit cu mult graniţele asiatice. Şi asta graţie caselor sale "cocoţate" pe nişte piloni de lemn, asemănători unor adevărate picioroange. Imaginile inedite ale sătucului apar după o plimbare de cel puţin o oră pe străduţele înguste de la marginea insulei. Casele viu colorate, numite "pang uk", se află la cel puţin doi metri înălţime faţă de nivelul mării, sprijinite pe "cataligele" specifice.
Pescarii mai "bogaţi" şi-au acoperit aceşti piloni cu metal, pentru a rezista mai bine intemperiilor şi eroziunii produse de apa de mare. În timpul refluxului, aceste locuinţe lacustre par să plutească, exact ca gondolele şi debarcaderele din Veneţia. La ora actuală, sătucul nu mai numără decât 3.000 de suflete. În anul 2000, un incendiu puternic a distrus zeci de locuinţe.
În timpul şi după războiul civil din China, Tai O a devenit principala "poartă de intrare" pentru imigranţii ilegali care au reuşit să scape din "raiul" Republicii Populare Chineze. O perioadă îndelungată, sătucul a avut o viaţă înfloritoare, graţie comerţului cu sare şi peşte. Aceasta s-a degradat, însă, pentru că tinerii au ales să se mute la oraş.
Localnicii se feresc să fie fotografiaţi
Negustorii de peşte îmbogăţesc peisajul pitoresc datorit