Ceramica de Hurezâ - cum le place bătrănilor din zonă să pronunţe - a devenit demult o marcă. Cu toate acestea, nu de puţine ori, constaţi cu tristeţe că modernismul tinde să "bată" tradiţia. Aruncănd un ochi printre rafturile magazinelor cu vase care te intămpină de indată ce intri in Horezu, vezi, amestecate printre farfurii şi ulcioare veritabile, vaze "moderne", cu forme "futuriste", brelocuri cu Dracula sau Tweety, bibelouri de diverse forme şi numeroase alte suveniruri, multe "made in China".
Ceramica de Hurezâ - cum le place bătrănilor din zonă să pronunţe - a devenit demult o marcă. Cu toate acestea, nu de puţine ori, constaţi cu tristeţe că modernismul tinde să "bată" tradiţia. Aruncănd un ochi printre rafturile magazinelor cu vase care te intămpină de indată ce intri in Horezu, vezi, amestecate printre farfurii şi ulcioare veritabile, vaze "moderne", cu forme "futuriste", brelocuri cu Dracula sau Tweety, bibelouri de diverse forme şi numeroase alte suveniruri, multe "made in China". Răspunsul la intrebarea firească "ce caută toate acestea intr-un astfel de spaţiu?!" vine prompt de la comercianţi: "Asta cere lumea!".
Â
Â
Afacere. Meşterii din Olari işi văd insă de treabă, convinşi că, intr-o bună zi, vor putea face, din nou, precum bătrănii lor: olărit din pasiune. "Tinerii preiau meseria, dar tradiţia se pierde, nu se mai respectă. Nu mai vor să facă străchini, aşa cum au invăţat de la bunii lor, fac tot felul de vaze... kitsch-uri sau cum le zice", ne-a spus, cu tristeţe, Mihaela Băscu, soţia lui Constantin Băscu, renumit meşter, continuănd: "Acum, banuâ e la putere, totul este privit ca o afacere, e multă hără (ceartă - n.n.) intre oameni. Pe vremea lui Ceauşescu, la noi in sat erau doar şase olari, astăzi sunt 25", adaugă Mihaela. Şi pentru că aproape totul se priveşte ca o "afacere", i-am intrebat pe olari dacă renteaz