Apropierea de natură şi evadarea din climatul artificial creat de societatea de astăzi trebuie să fie primii paşi în adoptarea unui nou stil de viaţă, mai sănătos. Comoditatea şi obişnuinţa vor sta mereu în calea practicilor naturale şi nu vor putea fi înlăturate decât prin conştientizarea efectelor benefice ale curelor şi tratamentelor naturiste. Puţini ştiu, de exemplu, că uleiul se poate găsi în magazinele de specialitate sub formă de ulei presat la rece, care este net superior prin conţinutul de fibre, spre deosebire de cele cunoscute, fibrele fiind absolut necesare pentru realizarea unui trafic intestinal normal. Acestea absorb toxinele şi angrenează substanţele nocive. În cantităţi mai mari, aceste fibre se pot găsi în cereale. Şi germenii de grâu sunt deosebit de sănătoşi pentru organism, elimină toxinele şi au, totodată, proprietăţi energostimulante şi revitalizante. De asemenea, germenii de grâu conţin octacosanol, ce îmbunătăţeşte forţa musculară, scăzând durerea care poate să apară după un exerciţiu fizic intens. Medicii recomandă utilizarea lor în diabet, astm bronşic, reumatism, gastroenterită, constipaţie, hemoroizi, litiază biliară şi renală, sindrom premenstrual. Alături de cerealele cunoscute ca ingrediente în diferite reţete culinare, se poate găsi meiul, care are calităţi alimentare asemănătoare cu grâul, dar are un gust mai plăcut, dulce. Datorită compuşilor pe care îi conţine, meiul este recomandat anemicilor, convalescenţilor, femeilor gravide, bătrânilor şi studenţilor în perioada examenelor. Susanul, altă cereală mai puţin folosită în reţetele tradiţionale, are proprietăţi afrodiziace, fiind stimulent intelectual şi sexual, dar şi proprietăţi emoliente, motiv pentru care este folosit şi în cosmetică. O importanţă deosebită în alimentaţie o au şi condimentele: „Condimentele sunt substanţe de origine vegetală, fără valoare nutritivă, care