Nimănui nu-i place să fie forţat să facă un lucru. In special copiilor. Iată căteva informaţii care v-ar ajuta să le asiguraţi copiilor somnul plăcut şi sănătos de care au nevoie.
Nimănui nu-i place să fie forţat să facă un lucru. In special copiilor. Iată căteva informaţii care v-ar ajuta să le asiguraţi copiilor somnul plăcut şi sănătos de care au nevoie.
Â
Â
Cănd se pregătesc pentru culcare, mulţi adulţi işi ajută somnul folosindu-se de tot felul de ritualuri: ascultă muzică, se uită la televizor sau... fac dragoste. Sunt activităţi care relaxează corpul şi mintea. Anumite ritualuri pentru somn le sunt necesare şi copiilor. Trebuie spus că micuţii au nevoie de părinţii lor ca să-i adoarmă, nu doar să fie aşezaţi in pat şi lăsaţi singuri să-i ia somnul.
Etape. In vreme ce adulţii pot să cadă imediat intr-un somn profund, copiii, in special bebeluşii, reuşesc lucrul acesta abia după ce depăşesc o perioadă in care somnul le este mai sensibil. Abia după 20 de minute sau chiar mai mult, ei intră treptat in acea stare de somn profund, din care nu pot fi treziţi de orice zgomot din preajma lor. După ce mai cresc, unii copii pot adormi şi ei mai repede, nemaitrecănd prin stadiul de somn superficial.
Aşteptaţi pănă cănd cei mici adorm bine, inainte să-i mutaţi dintr-un pat in altul. De asemenea, dacă pe timpul nopţii (şi nu numai atunci) se trezesc, unii dintre ei au nevoie de ajutor ca să adoarmă la loc: vor să fie măngăiaţi, să fie ţinuţi in braţe, să asculte vocea mamei etc. Un alt aspect pe care pediatrii il semnalează este acela că nu ar fi deloc de dorit faptul ca un copil să aibă somnul profund pe care-l are un adult. Să presupunem că i-ar fi frig, foame sau că i s-au blocat căile respiratorii, dar pentru că doarme atăt de profund, nu se poate trezi să semnaleze toate acestea, iar sănătatea lui este ameninţată.
De