Pe 15 august, Praznicul Adormirii Maicii Domnului aduce în pelerinaj sute de mii de credincioşi, inclusiv numeroşi români din străinătate Cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente
Pe 15 august, Praznicul Adormirii Maicii Domnului aduce în pelerinaj sute de mii de credincioşi, inclusiv numeroşi români din străinătate
Cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioase ale anului care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară, Adormirea Maicii Domnului este cel mai important pentru români după Crăciun şi Paşte. În lăcaşurile care poartă acest hram, 40 în ţară şi opt în Capitală, precum şi la târgurile şi bâlciurile organizate cu această ocazie, participă an de an sute de mii de români.
Transilvania. La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului - Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndrumătoarea. Pe 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru ortodocşii din Transilvania. Un număr impresionant de credincioşi sosesc aici pentru a se ruga la această icoană făcătoare de minuni care, potrivit legendei, a lăcrimat timp de o lună în primăvara anului 1699. Izvoarele istorice atestă că icoana este donaţia nobilului român Ioan Lupşa. La această mânăstire va fi slujbă arhierească şi ÎPS Bartolomeu va fi miercuri în mijlocul credincioşilor alături de un sobor de preoţi.
Praznicul Sfintei Marii de la Mânăstirea Hodoş Bodrog - cel mai vechi lăcaş de cult de pe teritoriul României, cu viaţa monahală neîntreruptă - are o semnificaţie aparte în fiecare an, mai ales că biserica este considerată Grădina Maicii Domnului. Şi în acest an sunt aşteptaţi la Bodrog oameni din toate colţurile ţării, dar cei mai numeroşi sunt, pe lângă arădeni, cei veniţi din Timiş, Bihor şi Hunedoara. Este aşteptată, de asemenea, o prezenţă numeroasă şi din partea pelerinilor din Ungaria.