Angajatorii cer candidaţilor referinţe de la locurile de muncă anterioare. În unele companii, verificarea acestora este obligatorie Din dorinţa de a obţine un loc de muncă, numeroşi
Angajatorii cer candidaţilor referinţe de la locurile de muncă anterioare. În unele companii, verificarea acestora este obligatorie
Din dorinţa de a obţine un loc de muncă, numeroşi aspiranţi la un job sunt tentaţi să-şi "înflorească" CV-ul. Pentru a reduce cât mai mult riscul de a fi induşi în eroare, directorii de resurse umane încearcă să afle şi opinia foştilor şefi despre activitatea profesională a candidatului.
În unele companii, solicitarea referinţelor este obligatorie. "Procedurile noastre de securitate ne obligă să verificăm referinţele pe care candidaţii ni le prezintă", spune Ana Glavce, manager de resurse umane al companiei de curierat TNT România. Cu acordul candidatului, sunt contactate una sau două persoane indicate de către acesta. De obicei, acestea sunt sunate pe telefonul fix, de centrală, pentru că uneori la telefonul mobil oferit de candidat răspunde fratele care ocupă un post temporar de "fost şef".
"Ponderea cea mai mare o au referinţele oferite de către superiorii ierarhici direcţi ai candidaţilor, deoarece sunt persoane care le-au avut în observaţie directă şi au deţinut informaţii relevante pentru obiectivele şi realizările lor specifice", spune Amalia Pîcleanu-Săvinescu, managing partner al companiei de consultanţă în resurse umane Tandem Consulting. În bună măsură, este importantă şi percepţia colegilor, a oamenilor din echipa pe care candidatul a condus-o, precum şi opinia clienţilor în legătură cu persoana pentru care se solicită referinţele. Rar se întâmplă ca recomandarea să provină chiar de la actualul loc de muncă.
O asemenea "reclamă" atârnă mai greu în cântarul recrutorului. Glavce admiră oamenii care pot să fie atât d