Explorator, botanist, zoolog şi biolog pasionat, îndrăgostit de lumea peşterilor, savantul este considerat părintele biospeologiei. A fost primul român care a ajuns în Antarctica, a explorat Explorator, botanist, zoolog şi biolog pasionat, îndrăgostit de lumea peşterilor, savantul este considerat părintele biospeologiei.
A fost primul român care a ajuns în Antarctica, a explorat peste 1.200 de peşteri în Europa şi Africa, a strâns o colecţie de 5.000 de animale subterane şi a publicat 66 de lucrări, însumând aproape 6.000 de pagini. Emil Racoviţă este fondatorul biospeologiei, definită de el ca ştiinţă a formelor de viaţă din mediul subteran - peşteri şi pânze freatice. Savantul este deopotrivă unul dintre iniţiatorii ocrotirii monumentelor naturii din România.
Racoviţă s-a născut la Iaşi, pe 15 noiembrie 1868. În "dulcele târg al Ieşilor" şi-a făcut studiile primare, sub îndrumarea unui titan al culturii româneşti, profesorul şi scriitorul Ion Creangă. Ca să îndeplinească dorinţa tatălui său, a urmat Facultatea de Drept din Paris, dar, urmându-şi vocaţia, a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe de la Sorbona, unde a studiat zoologia cu un profesor eminent al vremii, Henri de Lacaze-Duthiers.
În 1986 şi-a luat doctoratul, devenind un nume cunoscut în rândul oamenilor de ştiinţă europeni. La numai 25 de ani, este ales membru al Societăţii Zoologice din Franţa, iar în 1897 este recomandat să participe, ca naturalist, la Expediţia Antarctică Belgiană (1897-1899), la bordul navei "Belgica", sub comanda lui Adrien de Gerlache.
Această expediţie, care s-a dovedit a fi cea mai importantă experienţă umană şi profesională a omului de ştiinţă Racoviţă, a avut un caracter internaţional, la ea participând şi norvegianul Roald Amundsen (ca ofiţer secund), cel care avea să devină, în 1911, primul cuceritor al Polului Sud. La bordul vasului "Belgica", explo